8 Aralık 2013 Pazar

Amerika'da araba almak

Daha once bahsettigimiz ulasim sayfasina goz attiysaniz (http://turkishaggies.blogspot.com/2013/06/college-station-ve-ulasim.html) sira geldi araba nerden alabilirim ve iyi araba nasil bulabilirim sorularina.
Oncelikle araba bakmak icin ilk kaynak Amerika'da cok populer bir web sayfasi olan www.craigslist.org. Burdan cars/trucks kismindan arabalara bakmaya baslayabilirsiniz.
Eger hic bir bilginiz ve tecrubeniz yoksa araba satin almak konusunda akliniza ilk gelen sey bu arabalarin fiyatlari dogru mu olacaktir. Fiyatlari kontrol edebileceginiz iki site var.
1. www.kbb.com
2. http://www.edmunds.com
Bu iki siteye araclar ile ilgili gerekli bilgileri girdiginizde sizlere araclar icin ortalama odemeniz gereken fiyatlar ile ilgili bilgi verecektir.
Burda onemli bir noktayi size vurgulamak istiyorum. Kapi kapi dolasip araba bakamiyacaginiz icin craigslist en yararli kaynak olacaktir sizin icin. Fakat craigslist te bir cok dolandiricida oldugu icin sizi dolandirmaya calisacak bir cok insanlar karsilasabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken noktalar:
1. paypal ile ilgili bir odeme opsiyonu ister yada sunuarlarsa size sakin kabul etmeyin.
2. ilani iyi okuyun. Detaylarina iyi bakin. Ilanin size guvenilir gelmesi onemli.
3. arabaya almaya giderseniz cebinizde pesin para ile gitmeyin.
Craigslisten cebinize ve kafaniza gore bir araba gozunuze kestirdiniz. Satici ile ilesitime gectiniz(saticinin sahibinden olmasi onemli). Araba ile ilgili bazi bilgiler isteyin. Mesela:
1. Carfax report'u var mi?
2. Herhangi bir sorunu var mi?
3. Herhangi bir kazasi var mi?
4. Bakimlari duzenli yapildi mi?
5. Bakim evraklarini hala elinizde mi?
6. Timing belt( sanirim turkcesi treger kayisi olsa gerek) degisti mi?
7. Fren balatalari degisti mi?
Buraya gelen ogrencilerin ve arastirmacilarin bir cogunun butcesi dusuk oldugu icin alinacak arabanin kilometresi mile cinsinten ortalama 100,000 mile civaridir. 100,000 alti iyi sayilabilecek cok sorun cikarmayacak bir araba olarak goz onunde bulundurabilirsiniz. 100,000 ustu patlamaya hazir bir bomba olarak dusunebilirsiniz. Ne zaman nerde ariza yapacagini kimse bilemez. Bu demek degil ki 100,000 ustu her arac ariza yapar. Yapmaz. Bir cok arkadas 200,000 ustu arac kullaniyor ve bir sorunlari yok.
Arac alirken dikkat edilecek diger bir nokta ise gelecek bakimlarini dusunerek bakimi dusuk olan, tamiri ucuz olan araba secmek. Bu konuda Honda ve Toyota 1. numara. Bu iki firmanin herhangi bir araci bakimlari iyi yapildiysa, kilometresi azsa ve fiyati cebinize uygunsa kacirilmayacak bir arac olarak tavsiye edilir.
Simdilik burda noktaliyorum. Ilerleyen zamanlarsa sizlerle daha fazla detay paylasmaya calisacagim.

Hiç yorum yok: