25 Haziran 2013 Salı

College Station ve Ulasim



Normalde blogda yazilan en kisa post bu olmali, zira College Station ve ulasim birbirlerine cok yabanci kelimeler. Ama yeni gelenler icin basit bir kac noktaya deginmekte fayda var.

College Station'a gelirken ne almaliyim/ ne getirmeliyim tarzi sorular cok soruluyor. Insanlar bilinmeyene giderken panik ve stress tavan yapiyor haliyle. Burada gecirdigim 2 senenin sonunda bu duygularin anlamsizligi disinda (cunku dunyanin en suprizsiz yeri College Station olabilir) bir sey daha ogrendim; buraya gelirken ne alinmali?

Buraya gelirken yaninizda bir araba parasi getirmelisiniz! Cunku burada ulasim demek araba demek. Okulun hakkini yemeyim, her 10 dakikada bir sehrin hemen her yerinden okula servisler kalkiyor donem icinde. Hatta sehir (ulan buraya her sehir deyisimde icimde bir seyler ölüyor). cok islevsel bisiklet yollarina da sahip. Ve hatta sehirde (bak gene) istediginiz her yere yuruyerek yarim saatte gidebilirsiniz. Ama araba sart! Muhtemelen ne demek istedigimi buraya gelmeyi dusunenler anlamayacak. Siz sadece dinleyin, yaninizda 5000 $ (ben 2000'e aldim, ama 5000 iyidir) civari para getirin. Dua'yi sonra edersiniz.

Araba piyasi icin burda en cok kullanilan site: http://www.kbb.com/
Burdan araba piyasalari hakkinda bilgi sahibi olabilirsiniz. Yine tecrube ile sabittir size ek bilgi olarak sunayim. Eger arabanizi piyasadan (http://collegestation.craigslist.org/) uzerinden alacaksaniz ne cikacagi belli olmayan bir piyango almis olursunuz. Benim arabam cok sorun cikardi ama yapacak bi sey yok yaptirdik. Bazi arkadaslar aldilar daha az sorun cikardi. Ozetle benim gorusum eger ikinci el araba aliyorsaniz 2 yil icerisinde min 600 dolarlik bir tamir masrafini goz onunde bulundurun. Ama doktoraya geliyorsaniz ve uzun vadeli basinizi agritmayacak bir arac istiyor ve para konusunda cok sorununuz yoksa ben kesinlikle official dealer tavsiye ederim. En azindan bir cok arabanin garantisi var ve uzun vadede yag degistirmekten baska bi sey yapmaniza gerek kalmiyor. 

Okulun transportaion sayfasi pek cok yararli bilgi iceriyor (servislerin guzergahi, zamanlari, arabayla gelmek isteyenler icin mumkun olan bos parklar, fiyatlari vs). Bir goz atmanizda fayda var. 

Ilk geliste muhtemelen Houston'a ineceksiniz. Houston havaalanindan College Station yaklasik 1.5 saat suruyor. Ilk gelisinizde kendinizi alacak birilerini bulamazsiniz (isimiz gucumuz var olm) shuttle servisini kullanabilirsiniz (Google search). Yine buradan diger sehirlere arada bir otobusler gider, eger soru isareti kaldiysa. Ben henuz o otobusleri kullanan gormedim. (Bir kez gordum aslinda, cin fikirli arkadasim greyhound'a 40 $ verip Austin'e 8 saatte gitmisti).

Son olarak, evet yuruyus ve bisiklet super alternatifler. Sicagi gorene kadar...

Bisikler icin bir sey eklemek istiyorum buraya. Okulun icinde hemen hemen herkes bisiklet kullaniyor. Buda yaklasik onbinlerce bisiklet demek. Bir cok insan bisikletini unutuyor veya cok sallamiyor oylece birakip gidiyor. Iste burda A&M muhtesem hizmeti olan unutulmus bisikletleri topla ve sat projesi devreye giriyor:) A&M bu bisikletleri duzenli araliklar ile topluyor ve burdan (http://www.lonestaronline.com/index.cfm) acik arttirma ile satiyor. Cok ucuza bisiklet denk getirebilirsiniz burdan. Sadece ihaleyi takip etmeniz gerek o kadar. Bu siteyide baska yerde bulamazsiniz benden soylemesi. :)

ps: araba parasi!

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Mustafa iyi demissin de 3. paragrafta nicin arac gerektigini anlatirken onemli birseyi hafifce vurgulamissin; iyi vurgulamak lazim olayin vehametinin anlasilmasi acisindan. Ordaki anahtar kelime "donem ici". Okul kapandigi zaman toplu tasima olayi enredeyse sifira iniyor, saat 5'den sonra yayan kaliveriyorsunuz. Hele ki resmi tatiller ve okulun Amerikan futbolu takiminin maci oldugu haftasonlari, hicbir sekilde toplu tasima calismiyor.

Bir tanidigim olayi soyle ozetlemisti. Texas A&M ve College Station Belediyesi bir cesit anlasma yapmislar, toplu tasima hizmetlerini okul veriyor. E okul kapali oldugu zaman da, veya "ogrenci yok calismiyoruz" dedigi durumlarda da sehirdekiler boynu bukuk kaliveriyor.

Bir de Bryan hususu var, oraya zaten otobus bile gitmiyor ki bircok ogrencinin yerlesim yeri orada. Tum bunlara istinaden sana katiliyorum; buraya gelecek arkadaslar yemeyin, icmeyin araba alacak parayi getirmeye calisin.

Sevgiler,
P.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Sanirim son zamanlarda Bryan otobus agini genisletip (ortalikta gormussunuzdur, beyaz uzerine yesil, sari, mavi, turuncu,... renkli cizgi olan arabalari), ogrencilere de $1 binis ucretini kaldirdilar diye biliyorum. - http://www.btd.org/BryanCollegeStation.htm

Yaz doneminde otobusun olmamasinin temel sebebi ise, otobusleri ogrencilerin kullaniyor olmasi (cogunlukta) ve bu yuzden sofor bulunamamasi, bir de buna ek olarak, bir donem firtinalar da koparmis olan ulasim ucretinin ogrencilerden tuition icinde alinmasi, ve yaz doneminde cok fazla kayitli ogrenci olmadigi icin otobusleri surekli calistirabilecek kadar para gelmiyor olmasi.